Afklar dit motiv, før du afslører familiehemmeligheden

Skal du tie eller sige? Ifølge to eksperter er det fint at have hemmeligheder sålænge de ikke bliver tabuer.
læs artiklen på dr.dk
Af Anne Sofie Ellesøe
Om familiehemmeligheden skal forties eller siges, kommer helt an på motivet. Sådan lyder det fra de to terapeuter Heidi Frier og Finn Korsaa. De har igennem mange år som henholdsvis krops- og psykoterapeut og psykolog og parterapeut lagt øre til både store og små familiehemmeligheder.

Hemmeligheder

Halvdelen af danskerne indrømmer, at de gemmer på noget, som de aldrig har fortalt nogen. Men hvorfor har vi egentlig hemmeligheder for hinanden? Kan alle hemmeligheder fortælles? Og hvorfor er det så svært at holde på en hemmelighed? Det undersøger dr.dk i uge 30, hvor du får masser af personlige fortællinger og gode råd. Du kan også selv lette dit hjerte og afsløre en hemmelighed for hele Danmark. Hvis du tør…

Og nogle gange kan det vise sig at være vigtigere at beskytte nogen eller noget end at få hemmeligtheden fortalt.

– I et barns opvækst kan du vælge at vente, til det er klar. Det betyder ikke, at du hemmeligholder noget, men blot, at det ikke giver mening eksempelvis at fortælle en treårig, at mor gik fra far, fordi han slog, lyder det fra Heidi Frier.

Visse ting må du bære som voksen

Et andet eksempel, hvor det ifølge Finn Korsaa kan være vigtigt at bevare hemmeligheden, er i forbindelse med utroskab.

Som eksempel nævner han et par, der har børn sammen, og hvor den ene part kommer til at falde i til en julefrokost, hvilket han eller hun fortryder efterfølgende.
– Der er visse ting, du må bære som voksen, der har et ansvar. Hvis det er en hemmelighed, hvor du ved, at du stiller den anden i en dårlig situation, så er der ingen grund til at sige det, siger Finn Korsaa.

– Du må gøre op med dig selv, om det, at få det sagt, er en barnlig trang til at få tilgivelse, eller om du selv kan bære, at du har jokket ved siden af.

Du må gøre op med dig selv, om det, at få det sagt, er en barnlig trang til at få tilgivelse, eller om du selv kan bære, at du har jokket ved siden af.

FINN KORSAA, PSYKOLOG OG PARTERAPEUT

Nogle hemmeligheder skal fortælles

Men hemmeligheder kan også være ødelæggende at bære rundt på. Og eksperterne er ikke i tvivl om, at åbenhed i de fleste tilfælde er det bedste.
– Længerevarende utroskab eller forældre, der hemmeligholder børn fra tidligere ægteskaber, kan være meget nedbrydende for dem, der er en del af det, siger Finn Korsaa.

Også Heidi Frier mener, at en vis åbenhed generelt er at efterstræbe.
– I en sund familie er der ikke lukkede eller tabuiserede hemmeligheder, og det, vi skal være private om, kan familien bære sammen, uden at den enkelte skal give afkald på sider af sig selv.

Sådan undgår du, at en lille hemmelighed vokser sig til et stort problem

  • Vent ikke for længe med at håndtere hemmeligheden. Du risikerer blot, at du får forestillet dig en masse, som ikke eksisterer i virkeligheden
  • Før du afslører din hemmelighed, bør du afklare, hvad dit motiv er
  • Lav for eksempel en form for forundersøgelse, hvor du tænker i mulige konsekvenser ved din afsløring
  • Du kan også begynde med at vende det, der opleves hemmeligt, med et menneske, som du føler dig tryg ved. Herved kan du lade vedkommendes reaktion afgøre, om du bør afsløre din hemmelighed eller ej
  • Kilde: Krops- og psykoterapeut Heidi Frier