Derfor er hemmeligheder nødvendige for os

Hemmeligheder er med til at udvikle os som mennesker, men når de fortrolige fortællinger bliver til lukkede, tabubelagte rum, kan de skade os, mener psykoterapeut Heidi Frier. Se temaet på DR.dk
25. juli 2016 Af Mathilde Sørensen

– Du må ikke fortælle det her til nogen, men…
Sådan er de fleste mennesker formentlig med let uro i maven begyndt fortællingen på en hemmelighed.

For hemmeligheder er en helt naturlig del af livet, mener psykoterapeut Heidi Frier, der til daglig beskæftiger sig med familiehemmeligheder i arbejdet med sine klienter.

Hemmeligheder

Halvdelen af danskerne indrømmer, at de gemmer på noget, som de aldrig har fortalt nogen. Men hvorfor har vi egentlig hemmeligheder for hinanden? Kan alle hemmeligheder fortælles? Og hvorfor er det så svært at holde på en hemmelighed? Det undersøger dr.dk i uge 30, hvor du får masser af personlige fortællinger og gode råd. Du kan også selv lette dit hjerte og afsløre en hemmelighed for hele Danmark. Hvis du tør…

– Hemmeligheder fungerer som limen, der binder os sammen. De er en tillid, vi viser hinanden, og er derfor fundamentet for vores fællesskab, siger hun.

Åbne og lukkede hemmeligheder

Nogle hemmeligheder kan være selvudviklende for os som mennesker, mens andre lægger bånd på os.
Derfor skelner Heidi Frier benhårdt mellem det, hun kalder, åbne og lukkede hemmeligheder.
– De åbne hemmeligheder er dem, vi ikke er bange for at lade cirkulere videre til vores nærmeste, siger hun.

Hun forklarer, at det kan være hvide løgne og harmløse hemmeligheder som en skjult forelskelse, overdrivelser eller en jobansøgning, vi har pyntet lidt for meget på. De lukkede hemmeligheder dækker omvendt over langt mere tabubelagte emner som eksempelvis alkoholisme, misbrug, vold i hjemmet og andre ting, vi er alvorligt bange for at afsløre.

– Den slags negative hemmeligheder knytter sig typisk til skam eller frygt. Bruger vi for meget energi på at holde dem tilbage, så forringer de selvværdet og skaber en frygt for at turde leve livet fulgt ud, siger Heidi Frier.

Et redskab til selvudvikling

Selvom nogle hemmeligheder kan være usunde og bidrager til, at vi lægger bånd på os selv, mener Heidi Frier alligevel, at vi kan have brug for at holde visse ting for os selv.
Hun beskriver det som et skridt på vejen til at udvikle vores egen identitet.

Hvis vi konstant går rundt og spejler os i andre og deler alting med hinanden, så lærer vi aldrig nogensinde at bearbejde tingene selv.
– Hvis vi konstant går rundt og spejler os i andre og deler alting med hinanden, så lærer vi aldrig nogensinde at bearbejde tingene selv. Vi har brug for at reflektere for at kunne udvikle os som mennesker, siger hun.
Psykoterapeuten understreger, at vores egne hemmeligheder er med til at skabe plads til at være dem, vi er.
– Vi kan eksempelvis gemme på en sød hemmelighed eller skjulte følelser, som efter noget tid har fået lov til at modne sig inde i os, og som kan blive til erkendelser, nye tanker og følelser, forklarer hun.

Hemmelighed eller løgn?

Heidi Frier understreger, at det er vigtigt at kunne skelne mellem hemmeligheder og løgne.

– Hemmeligheder er normalt emner, som vi gerne vil holde skjult eller kun fortæller til vores nærmeste, mens en løgn er mere udadvendt, forklarer hun.
– Det kan være, at man som menneske går rundt og siger til folk: ’Her i vores familie slår vi ikke børnene’, mens man i det skjulte banker løs med livremmen, siger Heidi Frier.

I sådan en situation vil udsagnet være en løgn, som et menneske fortæller for at dække over det, han eller hun i virkeligheden ønsker at holde hemmeligt.
Hemmeligheder og løgne er derfor tæt forbundet med hinanden, forklarer Heidi Frier. Den store forskel ligger i, om vi bevidst taler usandt for at dække over noget andet.