mindfullnes - en trojansk hest

 

Mindfulness: En trojansk hest

Mindfulness har lagt sig øverst på hitlisten for moderne selvudvikling, og overhalet alt fra yoga til gang på gløder. Er det ikke bare et smart amerikansk ord for meditation og afspænding –  og lidt letkøbt spiritualitet for erhvervslivet? Djævlens psykolog stresser mindfulnessekspert og kropsterapeut Heidi Frier med nærgående spørgsmål. 

Af journalist Heidi Vesterberg

Hvor mindfull er du lige nu på en skala fra 1-10?
”Jeg ligger nok på en god 7er. Jeg er nærværende og opmærksom på at jeg taler med dig, spiser mandler, ser på mine noter og mærker mit indre . Men jeg er ikke helt afspændt. Jeg er nok lidt stresset over at tale med Djævlens psykolog…. ”

Det er helt normalt, men tag det roligt. Du har også god grund det. Hvordan ved du om, du er oppe på en 10er?
”Jeg kan beskrive, hvordan jeg oplever et nærvær. Jeg mærker det som en blød kontakt med det indre, kroppen og det rum, som jeg sidder i. Jeg mærker det, der sker indeni og omkring mig på samme tid lidt åbent. Og så har jeg en fornemmelse af at jeg er i stand til at læne mig tilbage og bare opleve det, der sker. I modsætning til at blive revet med af det.”

Hvorfor kan det ikke bare hedde noget på dansk?
”Det kan det også. Vi har ikke et rigtigt godt ord for ”mind” på dansk, men jeg kalder det også for åndsnærværelse eller opmærksomt nærvær. Du kan også kalde det bevidst nærvær i nuet. Det betyder ikke så meget for mig, hvad det hedder. Bare det virker.”

Er det i virkeligheden ikke bare et smart amerikansk ord for god gammeldags meditation  – eller det endnu mere gammeldags afspændingspædagogik?
”Det er en del af mindfulness kan man sige. Mindfulness består af mange elementer, som man træner med store variationer i forskellige traditioner. Det kan være gennem meditation, refleksion, åndedrætsbevidsthed, bevægelse, visualisering og afspænding.
Mindfulness er ikke bare meditation eller afspænding. Det er mere en holdning eller en radikal indstilling til livet.”

Nå. Hvad er det for en holdning?
”En åben, kærlig og mindre fordømmende indstilling til det, der sker i nuet og med en bedre balance mellem det ydre og det indre. Vi lever i en kultur, hvor egoet konstant stræber efter at komme fremad og opnå alt muligt. Inderst inde ved vi godt, at det ikke vil give os den indre dybe tilfredsstillelse. Mange længes efter nærvær, glæde og lykke, men kommer til at lede efter det de steder, hvor det ikke findes. Mindfulness er en træning i at se den stræben og alt det, vi prøver på at opnå i det ydre lidt mere udefra. Og med en bevidsthed om, at vi er mere end det. ”

Det er også en måde at spise på. Der findes mindfull eating, mindfull ledelse, mindfull tandbørstning og mindfull dit og dat. Mindfullnes er vor tids musthave. Hvorfor er det så smart?
”Det er på en måde også irriterende. Der er er jo ikke noget nyt i at arbejde med meditation, afspænding og nærvær, men begrebet mindfulness har haft held til at slå meget igennem. Det skyldes måske også, at behovet er blevet så stort. Det moderne menneske har brug for pauser og tid til fordybelse. Vi leder efter metoder til at skabe mere meningsfuldhed. Vi længes efter meningsfulde forbindelser til kærligheden, til os selv, spiritualiteten og i relationerne til andre mennesker.”’’

Erhvervslivet og arbejdspladser er vilde med mindfullnes. Er det bare lidt letkøbt spiritualitet for erhvervsledere og en metode til at få mere ud af sine medarbejdere?
”Man kan ikke bare putte mindfulness ind i en virksomhed og forvente, at det fjerner røde tal på bundlinjen eller gør pressede medarbejdere glade. Det skal hænge sammen med virksomhedens øvrige værdier. Der er ingen tvivl om, at det kan skabe mere glæde og kreativitet. Mindfulness styrker evnen til at fokusere og være mere kærlige overfor sig selv og med andre mennesker. Men det skal selvfølgelig være et tilbud, og ikke tvang.”

Ingen har tid til at være knaldnærværende hele tiden og fokusere på en ting ad gangen. Får vi ikke bare stress af alt det mindfulness?
”Det kan være stressende, hvis man på samme tid skal  fare af sted med 140 km i timen  og præstere som man plejer. Det hænger jo ikke sammen. Praksis i nærvær og opmærksomhed skal  jo gerne føre til forandringer. På den måde er mindfulness en slags trojansk hest. Den kan tage nye redskaber og tanker med ind i mange forskellige miljøer, og skabe store forandringer. ”

Aha. Det er en skjult revolution, der er på vej?
”Det håber jeg. Verden trænger i hvert fald til en forandring. Mange mennesker siger:  jeg har alt, men jeg er ikke glad. Jeg er stresset, ulykkelig og længes efter mere mening med mit liv.
Jeg tror Mindfulness kan være et af flere svar på det indre dilemma og en vej, der kan give mening for mange mennesker. ”


Infoboks: 
Heidi Frier bruger mindfulness i sin praksis som krops- og psykoterapeut. Hun formidler nye måder at skabe fokus, fordybelse og pauser til private og virksomheder.
Heidi Frier har Citinside sammen med komponist Anne Eltard. Citinside udvikler livemusik og meditation til storbymennesker og tilbyder virksomheder inspiration til den gode pause.

Læs mere på: www.heidifrier.dk og www.citinside.dk